Ülkemizde SSK, BAĞ-KUR veyahut emekli sandığı fark etmeksizin sigortalı bir işte çalışan kişi hayatını kaybettiği takdirde ölen kişinin aile bireylerine maktu bir emekli aylığı bağlanmaktadır. Elbetteki kanun koyuncunun aile bireylerinden maksadı, vefat eden kişinin belli derecedeki yakınlarını kapsamaktadır. Kanun gereği hak sahibi sayılan bu kişiler arasında kişinin eşi, varsa çocukları ve yine varsa anne ve babası bulunmaktadır. Ölüm aylığını sağ kalan eş alıyorsa buna hukuki literatürde dul maaşı, eğer çocuklar alıyorsa da yetim maaşı denilmektedir. Ölüm aylığını almaya hak kazanabilmek için kişilerin en az 1800 prim gününün ödenmiş olması gerekmekte ya da 4/1-a sigortasına dahil olan kişilerin en az 5 yıllık bir süre içerisinde borçlanma dönemleri hariç sigortalılıklarının olması ve toplamda da en az 900 gün prim günlerinin olması gerekmektedir.
Ölen kişinin emekli maşının hangi oranda paylaşılacağı konusu ise kişinin aile bireylerine göre farklılık göstermektedir. Eğer hayatını kaybeden kişi sigortalı ise sağ kalan eşine maaşının %50’si oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75’i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50’si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25’i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır. Buna ek olarak, çocuk sayısına bağlı olarak ödenecek olan ölüm aylığı miktarı toplam aylıktan daha fazla olamayacaktır. Bu nedenle kanun koyucu bu durumda eş ve çocuklar arasında belirli indirim yapılarak maaş bağlanması gerektiğini belirtmektedir. Hayatını kaybeden kişinin anne ve babası ise gerekli şartların sağlanması koşuluyla toplam ölüm aylığının %25’i oranında pay almaktadır.
Bir diğer önemli husus ise vefat eden sigortalının vefat tarihidir. Hayatını kaybeden kişi 2008 yılından önce ölmüşse, hak sahiplerinin ölüm aylığı şartları farklı, şayet ölüm 2008 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise bu durumda hak sahiplerinin ölüm aylığını alabilmek için tabi oldukları şartlar daha da farklı olmaktadır. Kanun koyucu belli durumlarda ise ölüm aylığının kesileceğini düzenlemiştir. Bu durumlar arasında sağ kalan eşin yeniden evlenmesi, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında işe başlaması, erkek çocuklarının 18 yaşını tamamlaması, şayet öğrenim hayatları devam ediyorsa 25 yaşını tamamlamaları, vefat eden kişinin anne ve babasının 65 yaşın üzerinde olmaması, yine vefat eden kişinin anne ve babasının gelirinin asgari ücretin üstünde olması ve kız çocuklarının evlenmesi veya sigortalı bir işe girmesi gibi hususlar bulunmaktadır. Ölüm aylığı miktarları ise, hayatını kaybeden kişinin maaşına ve söz konusu aile bireylerinin haiz olduğu şartlara göre belirlenmektedir.
Kişinin ölüm aylığını alabilmek için taşıması gereken şartları taşımadığıya da söz konusu şartı sonradan kaybettiği iddiasıyla SGK, re’sen veyahut ihbar üzerine harekete geçerek söz konusu iddianın gerçekliğini araştıracaktır. SGK bu durumlarda, müfettişleri aracılığıyla kişinin muhtarlıktaki ikametgâh kayıtlarını, yapılan son seçimlerde kişinin nerede oy kullandığını araştırmakta ve esnaf, komşu gibi kişilerle bizzat görüşerek bu kişilerin beyanlarına başvurmaktadır. Akabinde SGK, tüm bu bilgileri topladıktan sonra kişinin ölüm aylığı alabilmek için taşıması gereken şartları taşımadığı sonucuna ulaşırsa, kişinin aldığı ölüm aylığı maaşını kesmektedir. Eğer kişininSGK’yı zarara uğrattığı da tespit edilirse SGK,son 10 yıl boyunca ödediği parayı yasal faiziyle birlikte kişiden isteyebilecektir. SGK’nınölüm aylığını kesmesi üzerine kişi, söz konusu maaşın yeniden bağlanmasına ilişkin dava açabilecektir. SGKgeriye dönük olarak 10 yıllık ödediği parayı geri istediği takdirde bu talebe karşı da dava açmak suretiyle itiraz edilebilecektir.
Konuyla ilgili olarak Yargıtay, yakın zamanda emsal niteliğinde bir karar vermiştir. Söz konusu olayda, vefat eden ikinci eşi üzerinden ölüm aylığı alan bir kişi, sosyal medyada birinci eşiyle bir fotoğraf paylaşmıştır. Akabinde vefat eden ikinci eşin aile bireyleri bu durumu SGK’ya ihbar etmişlerdir. Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesileceği yasalarca hüküm altına alınmıştır. Bu hükme dayanarak da İlk derece Mahkemesi, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara vurgu yaparak davanın reddine karar vermiş ise de Yargıtay, verilen kararın eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olduğunu belirtmiş ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için davacı ve boşandığı eşinin fiilen birlikte yaşayıp yaşamadıklarının yasada belirtilen hususlar ve ilkeler çerçevesinde araştırılması gerektiğini vurgulamıştır. Dolayısıyla bu durumda, davacı ile boşandığı eşinin kayıtlı adreslerinin ayrı ayrı olarak geniş kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekmekte ve kişilerin beyan ettikleri adreslerde fiilen oturup oturmadıkları, birlikte yaşayıp yaşamadıkları hususu da kolluk ekipleri marifetiyle araştırılmalıdır. Görüldüğü üzere yerine getirilmediği takdirde oldukça ciddi yaptırımlar içeren ve mağduriyetlere sebebiyet verebilen bu şartların, gerçekleşip gerçekleşmediği titizlikle tespit edilmeli ve hem SGK tarafından hazırlanan denetim raporlarının hem de kişilerin söz konusu uyuşmazlığı mahkemeye taşıması halinde mahkemelerin bu doğrultuda karar vermesi gerekmektedir.
Av. Begüm GÜREL (LL.M.) & Hukuk Fakültesi Öğrencisi Meltem KILIÇ
62 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba babamdan yetim maaşı alıyorum fakat en düşük maaş 7.500 denildi bana 5091 TL yatmış ikramiye de yatmamış neden maaşım bu kadar düşük
Babam 2001 mayısta vefat etti . Annem Bağ-kur emeklisi. Babamdan dolayı SSK’dan ölüm aylığı alıyor. Anneannem İş Bankası’nda 20 sene çalışmış , emekli olmuş ve şubat 2023’te vefat etti. Annemin hepsi evli olan 1 kız kardeşi+2 erkek kardeşi bulunuyor. Birçok yerde kurumların farklı olması ve ölümlerden birinin 2008 öncesi olması sebebiyle 3 maaş alınabilir yazıyor. Annem, anneannemin maaşını alabilir mi veya yetim aylığı bağlanabilir mi?
Teşekkürler
Merhaba eşim 2012 de vefat etti eşimin 778 gün sigortası var en 900 gün olması gerekiyormus kaç kere gitmeme rağmen aylık bağlanmadı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba Babamdan yetim aylığı alıyorum 3200 başka bir gelirim yok bizlerde zam yapılacakmi
Merhaba ben eşimin ve babamın ölüm maaşını almak istedim sadece eşimin maaşını alabileceğimi söylediler. Babam 2007 de vefat etti eşim ocak 2023 de vefat etti. Hukuk yoluyla ilerlesem acaba 2sinide hak edebilir iyim?
Merhaba sigortalı emekli olmuş ve maaş alıyor.2008 sonrası 2021de vefat ediyor.Sadece eşine maaş bağlanıyor.Çocuklar yetişkin ve erkek hakları yok.Bu emeklinin eşine aylık hangi oranda olur.%75mi yoksa %100 mü.Dikkat lütfen ölen emekli tşk ederim.
Merhaba. Annem dul ve dedem ile ninem vefat etti. Dedem bağkur emeklisiydi. Annem haziran 2023 ayı itibariyle ne kadar maaş alacaktır. Teşekkür ederim
Ablam ölen eşinden emekli maaşı alıyordu, Ablam öldükten sonra babasının maaşı bekar olan tek kızlarına bağlandı maaş ve bayram ikramiye oranı nedir.kızımız çalışmıyor, aydınlatırsanız sevinirim.
Merhaba babam2018te vefat etti dedem ise 2020de babam SSK dedim Bağ-Kur emeklisi annem hem dedemden hem babamdan dul. Ve yetim aylığım aynı anda alabiliyrmuerak.ediuorum
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75’i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50’si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25’i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır. Burada belirtmiş olduğunuz süreç ile ilgili olarak %75 oranında alması için hiç çocuğunun olmaması mı gerekiyor yoksa varsa da hepsinin vefat etmiş mi olması gerekiyor. Ayrıca örnek olarak evde baba vefat etmiş ama evli olmayan bekar bir kız çocuk ile annesi yaşıyor. Kız çocuk çalışmıyor yetim aylığı için başvurması durumunda annenin alacağı %50 emekli maaşında azalma olmakta mıdır.
Merhaba Annem Vefat eden Eşinden (Bağkur) Dul maaşı alıyordu. Anneside Babası da Vefat Etti. Babasından da (Bağku) Yetim Maaşı başvurusu yaptı %25 oranında Yetim Maaşı bağlanmış. Babası üzerinden maaş alan yok Oran %50 olması gerekmez mi bilgi verirmisiniz.
Selam babamın vefatından sonra annemle birlikte babamın maaşını alıyordum sonra ben evlendim annemde vefat etti eşimden ayrıldım ablamla almaya devam ettik ablam daha sonra babamın maaşından ayrıldı şuan sadece bir ben alıyorum 100 25 ini öylemi olmalı 100 50mi almalıyım babam bağkur emekli
Merhaba, mesleğinizde başarılar dileyerek size bir soru sormak istiyorum. SSK emeklisi annem 2018 yılında vefat etti. Ben de 2019 yılında emekli sandığından emekli oldum. Dul bir bayanım. Annemin emekli maaşından yararlanabilir miyim. Teşekkür ederim
Merhabalar
Ben 2023 eyt bağkur emeklisi bekar bayanım.
Annem geçen ay vefat etti emekli sandığı emeklisi
Babam 1975 yılında vefat etti sgk emeklisi.
Ölüm aylığı hakkım var mıdır?
Teşekkürler
Gerçek te boşanan ve dul maaşı alan bayan ve eski eşinin kızları evlenirkende mi bir arada gorunemeyecekler, torunları olduğunda,olaki torununu görmek istediklerinde damarlarının evinde denk gelmek demi suç sayılacak,
Devlet önce kendi içindeki hukuksuzluklari çözsün,devlete para lazım diye,olur olmaz yerlere ve asılsız şikayetlere kulak vererek insanların huzurunu bozmasın, önce devlet kendini düzeltsin ki,bozuk insanlar düzelsin
Gerçek Hukuk gün gelir, hukukçu içinde gerekli olur
Bende Babamdan 2008 den evvel Dul maaşı Alıyorum. Tek Alanda Benim 2008 Den Evvel Olduğu İçin Yüzde Kaç Almaliyim Teşekkür Ederim.
Bende Babamdan 2008 den evvel Dul maaşı Alıyorum. Tek Alanda Benim 2008 Den Evvel Olduğu İçin Yüzde Kaç Almaliyim Teşekkür Ederim.Ben İlk Defa Sayfanıza Yaziyorum
Babam 2008 oncesi vefat etti,annem babamdan once vefat etti,tek kiz cocuguyum,Bagkurdan yetim ayligi almaktayim,/25 oraninda bende baska hak sahibi yok /50 almanac gerekmiyormu,bu durumu mahkeme yoluyla cozebilirmiyim?
Sigortadan Dul aylığı alan bir kişi ev veya apartman işlerinde haftada bir gün günlük sigorta primi çalıştıran
Tarafından ödenirse dul aylığı oranı düşermi veya kesilirmi
Babadan yetim aylığı alan iki kardeşten biri öldüğünde diğeri aylığın tamamını alabilir mi?
Teşk.ler.
Kendim emekliyim babam öldü yetim maaşı alabilirmiyim?
Benim eşim vefat etti ama dulluk aylığı istiyorum bağlamıyor bir oğlum var ve zorsartlarda geçiniyoruz bu nasıl yardım bizi bulmaz el uzatmaz
Benim eşim vefat etti ama dulluk aylığı istiyorum bağlamıyor bir oğlum var ve zor sartlarda geçiniyoruz bu nasıl yardım bizi bulmaz el uzatmaz
Begüm Hn yazınız nedeniyle tebrik ederim. Ben SGK emeklisi 69 yaşındayım. İlk eşimden 2 oğlum var, 33 ve 35 yaşındalar. Halen 2. eşimle evliyim kendisi de SGK emeklisi 60 yaşında ve ilk eşinden kızı var 37 yaşında. Çocuklar evli ve torunlarımız da var. Benim sorum vefatım sonrası eşim % kac oranında dul maaşı alabilir. Şimdiden teşekkürler sağlıklı günler dilerim.
Teyzem imam nikahlı ve eşi nüfusta amcası görünüyor yıllardır rahmetli dedemin maaşını alıyordu şimdi anneannemde öldü maaşın tamamını alacak anneannemin vasiyeti onu şikayet edin almasın maaşımı bu konuda ne yapabiliriz bilgilendirebilirmisiniz
Merhaba annem babamin vefatindan sonra emekli maasina baglandi annemde aralığın 9 vefat etti bende emekli bekar bayanim acaba ben simdi babamin maasindan yararlanabiliyormuyum ve babamdanda annemdende ölüm parasi alabiyormuyum ve babam 4/a emeklisi
Annem dedemden maas alıyor dedemin eşi ve maaşını alan başka bir çocuğu olmadığı halde anneme dedemden %25 maas bağlandı bu doğru mudur.annemin kendi eşi ölü ve maaşı yok o sebeple babasının maaşına başvurdu.yani dedemin maaşına annemden başka hiç kimse başvurmadi %50 si ni alması gerekmiyormuydu
Şimdiden tesekkurler
Ben 7 yaainda iken babam ölmüş.11 yil boyunca 18 yasina kadar babamin diger karisi benim annemmis gibi benim maasimi cekmis. Ben bunu 20 yil sonra ogrendim.kadin annem degil ama babamin resmi nikahli esi ve birde kiz var ikisi birde ben maasa baglanmisiz dava etsem paralarimi alabilirmiyim ? 1989 yilindan 2000 yilina kadar odenmis ben 2021 de ogrendim bu olayi ?
Annemle birlikte 1999 yılında ölen babamdan dul ve yetim aylığı almaktaydık, annemi 30/10/2023 te kaybettim, aldığım yetim maaşının güncellenmesi için ne yapmalıyım
Merhabalar babam 4/a emeklisi iken 2023 yılında vefat etti annem 7 sene önce vefat etti bekarım ve çalışmıyorum babamın maasının yüzde kaçını alabilirim.
Merhaba hem annemden hem babamdan maas almaktayım.Ama taban tutar uygulanmıyor marşımızı neden
Merhaba, eşim 2007 yılında vefat etti. Memurdu. Dul ve yetim aylığını bana iki çocuğuma ve eşimin annesine bölüştürdüler. Eşimin annesi vefat ettikten sonra ona verilen maaş payını bana ve çocuklarıma vermeleri gerekmez mi? Bizim payımızda bir artış olmadı
İyi günler eşimin kardeşi vefat etti evli ve üç çocuklari vardı anneleri bırakıp başka biriyle dini nikah kıyıp yaşıyor dul maaşıni da alıyor resmi nikah kıymiyor çocuklar da para göndermiyor biz nasıl bir yol izlememiz gerekiyor
Merhabalar,
Vefat eden ilk eşimden dolayı dul aylığı almaktaydım.
Fakat 2. Evliliği yapınca dul aylığım kesildi.
2. Eşten boşanma durumunda vefat eden ilk eşimden kalan dul aylığı tekrar bağlanır mı?
Eşim vefat etti askerlik borçlanması ile birlikte 1770 gün ödemesi var yani bir ay eksik bu aylığa hak kazanmanın bir yolu yok mu
Merhaba babam bağkur emeklisi idi 1997 vefat etti sonrası annem aliyordu emekli aylığını sonra annemde vefat etti 2001 bana baglanan dul yetim aylığı yüzde 25 hisse oldu 2008 yılında bunda bir hata var mı diye sormak istedim yani annem aldığında yüzde 75 hisse alıyordu oda vefat edince onun hakkida kaybolmuşmu oldu bana bağlanan yüzde 25 şu an konu hakkinda yardımcı olabilir misiniz acaba bilgim olmadigi için sordum
Anne babam ssk emeklisi ikisinden de ölüm ayligi alabilirmiyim.dul ve çalışmıyorum kızlarıyım
Anne ve babam 4c emeklisi vefat etti 4 a emeklisiyim sadece 10 / 20 oranında annemin maaşını alıyorum 2sindende alma hakkım varmı .
merhabalar. ben kendim 2010 yılında emekli sandığından emekli oldum. Babam 2013 yılında vefat etti. babam kendisi ssk emeklisi idi. günümüz şartları belli maalesef…dolaysıyla babamın maaşına müracaat etmek istiyorum. zira tanıdığım iki kişi var hem kendi maaşlarını hem eş hemde babadan maaş alıyorlar. sgk da bana ise sen alamazsın denildi. dulluk ise dulum , günahım ne ? saçma sapan kanunlar söyleniyor…ya tüm dul bayanlara verilsin yada kimseye verilmesin yani bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum ve anlamıyorum. siz bana bunu basit bir şekilde açıklayabilirseniz sevinirim öte yandan kamu davası açarsam ne olur – ihtimalleri nedir ? devlet herzaman haklımıdır ? teşekkür ederim. saygılar
Merhaba,
Annem 2021de bagkurdan emekli oldu. Babamın 2021de vefatından sonra SSK ölüm aylığıda almaya başladı. Hissesi 50 (4/8). Biz üç kardeşiz, hepimiz sadece alman vantandasiyiz ve evliyiz. Annemin SSK maaşı yüzde 75 olması gerekmiyormu?
Merhaba babam 2013 tarihli vefat etmiştir.
emekli tarihi hatırladığım üzere 1995-1996 emekli sandığıdır.
ben sgk lı olarak çalışıyorum eşımden ayrıldım.
1-yetim aylığı alabiliyor muyum
2-ben yetim aylığı alırsam annemin babam dolayısı ile bağlanmış olan maası düşer mi.aynı olanda mı almaya devam eder
Benim kızım yetim maaşı alıyordu evlendi maaş bana geri nasıl döner nereye başvurmaliyim
Merhaba annemin babası bağkur emeklisi vefatından sonra anneannem maaş alıyordu oda vefat etti annem SGK dul maaşı alıyor babasından alacağı maaş oranı yüzde kaç olur. Teşekkür ederim
Merhaba benim eşim vefat etti iki cocuğum var 2 v 3 yaslarında ama resmi nikahım yok dul maaşı alabiliyormuyum
Dul yetim farkları yatacak mı 19 danmı 24 denmi …19 dansa .65 lilere bakıcılara 3 çocuklulara çift maaş alanlara haram zıkkım olsun
Dul yetim farkları yatacak mı 19 danmı 24 denmi …19 dansa .65 lilere bakıcılara 3 çocuklulara çift maaş alanlara haram zıkkım olsun
Merhaba size bir şey danışmak istiyorum dedem 10 sene önce vefat etti teyzemin eşi öldüğü için dedemin maaşını teyzem alıyor 2 ay önce babam vefat etti dedemden kalan maaşın yarısını annem alabilir mi yoksa sadece bir kişi mi alabilir bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler
Konularfazla karışık gozuksede hükümeti yine tebrik etmeli ve gönülden Allah c.c. razı olsun denilenilmidir…
Eşimden 2012 senesinden beri ayriyim ve akraba yanında misafir olarak kalmaktadır cezaevinden 1 ay oldu sabıkalı olduğumdan iş vermek istemiyorlar yenibosnada nezaman a kadar kalirim bilmiyorum değerli büyüklerim de maddi ve manevi desteğinizi istiyom iletişim 05465437260
Merhaba Ben anne ve babadan yetim maaşi almaktayım anneden 8De 4 babadan yüze 25 almaktayım benim haricimde maaş alan yok babadan aldığım maaşin hisse oranını yükseltebilir miyim eyer yuksetebilirsem nereye başvuru yapmam lazim saygılar
Merhabalar 2018 nar ayında kendim SSK emeklisiyim 2024 ocak ayında elimden boşandım 60 doğumluyum babam Bağ-Kur emeklisi 2008 de vefat etti o tarihten itibaren 2024 temmuz ayına kadar annem aldı annem vefat etti şimdi babamın maşşını alabilirmiyim
selamlar babam 2002 yılında rahmetli oldu bende eşimden ayrıldım bağkur dan dul yetim maaşı alıyorum bana uygulanan oran yüzde 25 ancak tek alan benim annemde rahmetli oldu maalesef .Yazılana göre yüzde elli almam gerekiyormuş sıkıntı nerede yardımcı olursanız çok mutlu olurum.Teşekkürler
2008 yılı sonrası vefat ve arkada eş yoksa yetim maaşı nasıl hesaplanır? 1, 2 veya 3 kız yetim olması halinde emekli sandığı emeklisinin yetimlerinin maaş hesaplaması nasıl yapılır?
Ben boşandım ve aylem beni istemiyo sokakta kaliyorm karnmd 5 aylk çocum var
Ben boşandım ve aylem beni istemiyo sokakta kaliyorm karnmd 5 aylk çocum var ve çok zorluk çekiyorm calsamiyorm elimde bı isyok kocam beni istemiyor
Merhaba. Yetim aylığı anne ile paylaşılıyor diyelimki kızın maaşı kesilince yada vefat durumunda eş maaşın %75 ini alıyor. Peki maaş alan eş vefat ederse çocuğun %25 lik maaşı artıyormu? Yoksa maaşın %25 ini almaya devamı? Ediyor? Herhangi bir artış oluyormu?
Dul ve yetim maaşı nin her ay olmasını talep ediyoruz
Merhaba,ben 2020 yılında anemi kaybettim.Kendim 2023 yılında eyt kapsamında Akbank’tan emekli oldum ve bekarım.Annemden yetim aylığı almak için başvurdum ancak ret yazısı geldi.Annem SSK emeklisi ben ise özel sandıktan maaşımı alıyorum.Benim yetim maaşı alabilmem için herhangi bir kurumdan hiç maaş almıyor olmam gerekiyormuş.Babam hayatta SSK emeklisi ancak annemin maaşının bir kısmını alıyor ancak ben neden alamıyorum?Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Teşekkür ederim.
Babam vefat etti ve anneme dul maaşı bağlatacağız. iki kardeşiz fakat ben ve abim sigortalı işçiyiz. bu durumda annem babamın emekli maaşının %kaçını alabilir? Kardeşlere pay düşmez diye düşünüyorum, doğru mu?
Slm ben 1994 vefat eden babamda yetim aylığı alan tek kişiyim ben maas yuzdem yuzde25 ama benim babam bagkurdan en yuksek basamaktan emeli olmustu iki senelik nasılsın alabildi ve bemim maas yuzdem cok dusuk amcam sgkdan emekli olmadan vefat etti 2023te ve kizi maas yüzdesi yuzde 50 buyuk haksızlık benim babam yıllarca pirim odedi amcacagizim pirim gunu bile dolmuyor vefat ettiğinde ama amcamın kizi yuzde50 maas hissesi var benim babamın maaşını alan ben yuzde 25 nasıl düzeltebilirim
1998 yılında eşim şehit oldu evlendim anlaşamadım altı yıldır ayrıyım fakat çocuklar babalarının evde kalmasını istediler razım geldim yalnız üç yıl önce karakolluk olduk ayrıldık fakat daha sonra adamın bi polar hastası olduğu teşhisi kondu çocuklar yine babayı yalnız bırakmak istemediler bende mecbur onlar ile kalmak zorunda kaldım çünkü heran herşey olabilir düşüncesi ile çocukları babaları ile yalnız bırakamadım bu sebepten dolayı adam ile birlikte aynı evdeyiz fakat hiçbir şekilde birlikteliğimiz bulunmamakta buna rağmen ölen eşimin maaşına bağlanamıyorum herşey tek başıma koşturuyorum bu konuda yani maaşa bağlanabilmem için nasıl yol izlemeliyim